Historie

På matrikelkortet over Vemmetofte Hovedgårds skove, opmålt i 1779 af O. Fensmark er kilden afmærket ca. 50 meter vest for Kildeå og ca. 200 meter fra stranden.


Det sydlige åløb blev kaldt ”Helle Svends Bæk” efter kilden, der lå på sletten Marelund og kaldtes for ”Helle Svends Kilde”, og ved hvilken der var et kapel, der stod endnu efter reformationen og var indviet til kildens helgen.


Sagnet

Kilden skulle være opkaldt efter Svend Estridsens søn, Svend, på det sted hvor hans lig skyllede op på sejladsen hjem fra Det Hellige Land. Svend var en national helgen hvis fødselsdag var 3. december.


Hellige kilder

I Danmark har der været ca. 700 kilder.


Næsten hver by eller sogn har haft en kilde, som folk har ment var hellig. De var indviede til en helgen.

Så her forenede man kildens kraft med helgenens.


Ved en hellig kilde forstår man en kilde, hvis vand i folketroen antoges at have helbredende virkning, når man drak det eller badede i det. Helligkilderne blev besøgt hele året, men visse dage var besøget særligt stort. Det var Valborgs aften og Sankt Hans aften, eller på den lokale helgens fødselsdag, hvor alle naturens kræfter var stærkest.


Kilde: Historisk atlas

Hellig Svends kilde i sensommeren 2012

Under udarbejdelsen af Hellig Svends “ny” kilde, kom vi ned til det gamle kilderør. Dette består af  kraftige håndhugne egeplanker ,og måler 1 x 1 x 1,5 meter. Bunden er fast og ligeledes gjort af planker med et ca. 30 cm. hul i midten,hvor ca, 50 liter vand i minuttet står op i hullet med stor kraft ( ved udløbet i toppen løber der ca. 25 l.vand i minuttet)

Kilden blev tømt for ca 75 cm. slam på bunden,som blev gennemsøgt for effekter ved sigtning og gennemvaskning af slammet.Udover ca. 100 rullesten, som jeg opfatter som være samlet op på stranden og derefter kastet i kilden af besøgene igennem tiderne, bestod indholdet en række effekter som ses på billedet herover.

Desuden-som en lille attraktion - en simpel guldring uden inskriptioner af nogen art. 


         Er dette mon Svends ring ?


Alle de fundne effekter er selvfølgeligt lagt tilbage i kilden og nu utilgængelige for offentligheden.

Bo Karberg


Det gamle kapel på stedet

Postkort fra omkring år 1900

Hvad kilden gemte